Veelgestelde vragen

Algemene problemen met Live Room zonder duidelijke reden? Probeer dit eens.

Vraag deelnemers om altijd Google Chrome te gebruiken als browser wanneer ze van Kaltura gebruik maken, en vraag ze om hun specificaties te checken via:   https://smart.newrow.com/room/testPage/.


Wat verder het beste werkt is om te kiezen voor "Launch Live Room" via het platform (Blackboard, Brightspace of Video Portaal) waar de Live Room is gecreëerd.

Ook kun je de troubleshooting pagina van de Bibliotheek van de Universiteit Leiden worden geraadpleegd.

Of check de huidige status van Kaltura Live Room via https://status.kaltura.com/

Het systeem is erg langzaam en er verschijnen foutmeldingen

Het systeem is de afgelopen tijd natuurlijk erg vaak gebruikt en is daardoor de laatste week een aantal keer overbelast en heeft te maken gehad met diverse foutmeldingen. Daarentegen zijn er veel verbeteringen doorgevoerd en zijn er al veel problemen verholpen. Voor de huidige status van onderhoud en bug fixes kan je de deze site raadplegen. Als je probleem blijft bestaan, kan je een ticket aanmaken in de HelpDesk portal.

Hoe gebruik je een breakout tijdens Live Rooms?

Hier is een handige gids van de leverancier: https://www.youtube.com/watch?v=HBfHNCX6aVU

Hoe krijg ik toegang tot een Kaltura Live Room?

Alle medewerkers met de volgende functiecategorie hebben automatisch toegang tot Kaltura Live Rooms:

 • Hoogleraar
 • UHD
 • UD
 • Docent
 • Onderzoeker
 • Overig WP
 • Promovendus

Het kan zijn dat jij buiten één van deze categoriëen valt. Zie hier voor meer informatie.
https://remoteteaching.screenstepslive.com/m/94994/l/1219200-toegang-tot-kaltura-live-rooms

Hoe worden studenten met een functiebeperking ondersteund bij Remote Learning?

Studenten met een functiebeperking kunnen contact opnemen met de afdeling Plexus voor ondersteuning bij remote learning. Zie deze link voor meer informatie: https://www.student.universiteitleiden.nl/studie-en-studeren/bijzondere-situatie/studeren-met-een-functiebeperking/studeren-met-een-functiebeperking 

Ik heb alle instructies gevolgd maar ik krijg de "Enable Newrow Live Room" button niet te zien.

Op het moment dat je de "Enable Newrow Live Room" niet te zien krijgt, komt dit doordat je niet de rechten hebt om een Live Room op te starten. Deze rechten zijn uitsluitend voor docenten en geselecteerde ondersteunende staf. Behoor je hiertoe? Dan kan je toegang krijgen tot de Live
oom door de volgende stappen te ondernemen:


 1. Minimaal een keer in te loggen op: https://video.leidenuniv.nl/
 2. Een account aanvragen bij de ISSC Helpdesk Portal.

Als je een geen rechten krijgt toegekend om een nieuwe Live Room te openen, kan je wel rechten krijgen om bijvoorbeeld tijdens een sessie om personen te muten/un muten, de chat en vragen te monitoren en beantwoorden, of een eigen sessie te hosten. De docent kan je hier rechten voor ontlenen. Dit kan gebeuren door de volgende stappen te doorlopen:

In Blackboard en/of Brihghtspace Een gebruiker toevoegen en deze gebruiker de volgende rollen toekennen zodat deze een moderator kan worden in de Live Room:


 • Marker/Grader
 • Teaching assistant/Assistant Instructor
 • Instructor
 • Course Builder

Voor kanalen die op video.leidenuniv.nl worden gecreëerd:

Voeg een nieuwe user toe aan het kanaal met een van de volgende rollen (stappen om een nieuwe user toe te voegen of een bestaande user aan te passen kan je hier vinden: https://blogs.library.leiden.edu/fb-video/docs/manual-videoportal-university-leiden/14-kaltura-live-room/create-a-channel-for-your-room/):


 • Moderator
 • Manager 

Let erop dat met bovenstaande rollen ook bepaalde rechten en verantwoordelijkheden komen. Zo kan een user met een manager rol het kanaal aanpassen en zo kunnen een course builder en instructor bijvoorbeeld de cursussen aanpassen. Zorg er dus voor dat je duidelijke afspraken met hen maakt over wat zij wel en niet mogen doen.

Ik kan mijn studenten niet vinden en ze aan de Live Room toevoegen

Je kunt alleen die studenten vinden die al eens hebben ingelogd. de studenten die je niet kunt vinden hebben dus nog nooit ingelogd via https://video.leidenuniv.nl/. Wanneer zij hebben ingelogd ben je in staat om ook hen te vinden. Je kunt er ook voor kiezen om de link te delen van de Live Room, de studenten kunnen nu zelf de Live Room betreden in plaats van dat je alle studenten zelf moet uitnodigen.

Ik krijg een #23000 foutmelding, of een OAuth foutmelding of een LTI foutmelding bij het starten van een Live Room van een van mijn kanalen

Het kan voorkomen dat Live Rooms niet op de juiste manier verbonden zijn met een kanaal. Op dit moment wordt er samen met Kaltura gewerkt aan een oplossing. Je kunt proberen een ander kanaal te creëren en dan Live Rooms te activeren. In de meeste gevallen zou dit het probleem moeten oplossen. Je kunt dan het oude kanaal verwijderen als alles werkt.

Ik krijg een LTI foutmelding

Wanneer je onderstaande foutmelding krijgt, is de kans groot dat je een speciaal teken in de titel van je kanaal hebt staan. Zorg er voor je alle speciale tekens verwijdert. Dit geldt ook voor het gebruik van het amperand teken (&)

Is het mogelijk een Live Room vaker te gebruiken of om meerdere Live Rooms tegelijkertijd te gebruiken?

Elke Live Room is uniek en daardoor dien je afzonderlijke Live Rooms te maken voor afzonderlijke groepen. Je collega kan tegelijkertijd met jou een live room starten, maar dat zal dan dus een andere Live Room zijn. Iedere Live Room kan een maximum van 100 mensen hebben. Het is mogelijk om dezelfde Live Room vaker te gebruiken. Voor de webinars voor teacher support (https://www.staff.universiteitleiden.nl/vr/remote-teaching/teaching-support-webinars?cf=service-units&cd=student-and-educational-affairs) gebruiken we op dit moment bijvoorbeeld iedere keer dezelfde Live Room.

Kan ik een parallelle sessie starten met seminargroepen?

Ja. Om dit te doen kan je Blackboard of Brightspace niet gebruiken om de LiveRoom op te zetten, omdat dit maar voor één sessie tegelijk werkt.Je dient de verschillende ruimtes in te richten via video.leidenuniv.nl. Bekijk deze handleiding voor details over hoe je dit kunt doen. Daarna kan je de afzonderlijke links naar de parallelle sessie op Blackboard of Brightspace plaatsen.

Kan ik externe gebruikers toegang geven tot mijn Kaltura Live Room?

Het is mogelijk om externe (niet ULCN) gebruikers toe te voegen aan je Live Room. dit kan je doen door hen de "direct invite link" toe te zenden. Deze kun je in de Live Room vinden onder "invite". Dit geeft je ook de mogelijkheid om je Live Room te beschermen met een wachtwoord. Dit is iets wat wij aanraden omdat het er voor zorgt dat je kan controlleren wie er toegang heeft tot je Live Room.

Kan ik MS Teams gebruiken voor mijn onderwijs?

Microsoft Teams kan gebruikt worden voor onderwijs. De Universiteit Leiden raadt MS Teams alleen aan voor onderwijs in kleine groepen (advies max. 15 deelnemers). Je kunt MS Teams wel inzetten voor één-op-één gesprekken met individuele studenten en kleine groepen, alsook voor het afnemen van een mondeling examen met een individuele student.


MS Teams kan gebruikt worden voor het online thuiswerken, het hebben van meetings met collega’s, of op afstand met je collega’s samen te werken (meer informatie).

Studenten met een slechte internetverbinding kunnen de Live rooms niet goed volgen.

1. Laat ze webcams uitzetten die helpen met bandbreedte  

2. Hotspotting via een telefoon is soms beter dan wifi  

3. Je kunt je live-kamers opnemen en daarna delen op Blackboard/Brightspace. 

Wat is de aanbevolen manier om toegang te krijgen tot Kaltura Live Rooms?

Je kunt maar 1 Live Room maken van Brightspace of Blackboard. De beste manier om meerdere kamers te creëren is door gebruik te maken van Kaltura Video Portal.

Wat kan er aan de hand zijn als geen van de deelnemers in Live Room iets ziet of hoort?

Dit probleem kan worden veroorzaakt doordat de docent zichzelf niet op 'Live' heeft gezet. Als de Live Room is opgezet als een webinar dan zal iedereen die de Live Room betreedt automatisch niet op 'live' worden gezet, inclusief de docent(en). Zij zullen dan een groen scherm zien en zowel audio als video zullen niet werken, zelfs als deze worden geactiveerd. De docent moet in het "participant panel" op de live button klikken om alles aan te zetten. 

Wat zijn de systeemvereisten voor Kalture Live Room?

Je hebt een computer met Windows 7 of hoger en de laatste update van Chrome, Firefox of Edge als browser nodig. Bekijk hier de verdere systeemvereisten die een rol spelen bij het gebruik van Kaltura Live Room. 

Wat zijn de systeemvereisten voor Kalture Capture?

Let op: Kaltura Capture werkt niet op Linux. De minimale systeemvereisten van Kaltura Capture zijn Windows 7 tot 10, 32-bit en meer, of Mac 10.10 tot 10.13. en vereist een minimum van 4 GB van RAM.

Welke andere tools kan ik gebruiken?

Andere tools dan die hier  worden beschreven, worden niet door de Universiteit Leiden ondersteund. Het gebruik ervan is op eigen risico.

Welke browsers worden ondersteund voor Kaltura Live Room?

Kaltura Live Room werkt in Edge, Chrome en Firefox. In andere browsers werkt de applicatie niet of slecht. 

Welke middelen (hardware en/of software) heb ik nodig voor Remote Teaching?

Mogelijk heb je de onderstaande zaken nodig:

 • Een PC, laptop of tablet
 • Webcam/camera
 • Microfoon 

Voor Kaltura Capture heb je ook aparte software nodig. Kijk hier voor meer informatie.

Youtube in Kaltura werkt niet. Wat is er mis?

We zijn inderdaad op de hoogte van dit probleem met het afspelen van YouTube video's. We hebben hiervoor twee work-arounds beschikbaar.

Zo kan je de link in de chat delen, zodat mensen het zelf kunnen bekijken (met hun microfoon op mute, zodat het geluid niet gaat rondzingen) of je eigen scherm delen en de video daar afspelen. Bij de laatste optie is er een mogelijkheid dat het geluid niet mee gaat, dus is het handig voor de zekerheid de ondertiteling aan te zetten.

 Het is nog geen perfecte situatie, maar er wordt hard gewerkt om het probleem op te lossen.

Hoe verander ik mijn profielfoto in Microsoft Teams/Skype/Outlook?

Microsoft Teams en Skype for Business halen hun informatie uit de hoofd databank van Outlook, om deze reden kan je niets in de tools zelf bewerken. Je kan je profielfoto op de volgende manier aanpassen:        

Ga naar https://webmail.campus.leidenuniv.nl/
Klik op het tandwiel in de rechterbovenhoek en selecteer Opties.
Klik op Algemeen aan de linkerkant om een uitklapmenu naar beneden te rollen.
Klik op 'Mijn account' Selecteer je profielfoto (leeg) en je kan er nu zelf een uploaden.

Het duurt even voordat ook Microsoft Teams en Skype je profielfoto verwerken, maar uiteindelijk zou alles gesynchroniseerd moeten zijn.

Is er een tool die wordt aangeraden om tijdens een Live Room sessie een peiling te doen? Bijvoorbeeld om er zeker van te zijn dat het publiek begrijpt wat er tot dan toe is uitgelegd?

De quiz-tool in Live Rooms werkt vrij goed en is makkelijk in gebruik. Maar wees je ervan bewust dat beantwoorde vragen voor iedereen zichtbaar zijn in de resultaten [zie tools/quizzes]. Het is dus niet anoniem voor studenten.  Zie hier voor meer informatie over het opzetten van een peiling of een quiz: https://www.youtube.com/watch?v=sHrQ1c89-p8 & https://www.youtube.com/watch?v=DYHhrRK95q8