Een kennisbank opbouwen

Als je studenten een academisch debat wilt laten houden of ze hun onderzoeksbevindingen wilt laten delen, kun je daar een kennisbank (knowledge base) voor gebruiken. Dit betekent dat er een groep mensen samen verantwoordelijk is voor het creëren en/of verzamelen van materiaal, dat na de cursus beschikbaar kan blijven. Het kan daarna bijvoorbeeld gebruikt worden als naslagwerk of als startpunt voor de volgende groep studenten. Denk bijvoorbeeld aan een encyclopedie zoals Wikipedia. Het leert studenten hoe ze informatie logisch moeten organiseren, hoe op een academische manier schrijven, hoe ze bronnen moeten linken en citeren, hoe ze kritisch moeten omgaan met bronmateriaal en dat ze goed moeten communiceren en samenwerken.


Eerste overwegingen

 • Werkt voor een groep van elke grootte.

 • Vraagt weinig voorbereidingstijd.

 • De structuur en de navigatie door het materiaal, zoals taggen of indexeren, moeten van tevoren worden bepaald.


Mogelijkheden

Een kennisbank aanleggen is vooral een kwestie van goede organisatie, aangezien deze meeste tools relatief makkelijk zijn om te gebruiken. Er is veel technologie beschikbaar waarmee je een kennisbank zou kunnen starten.

 • Co-creatie en het schrijven van artikelen - (a)synchroon
  Tools zoals een wiki of platforms zoals OneDrive stellen mensen in staat om samen te werken aan hetzelfde document. Je kunt er ook voor kiezen om een wikipediapagina te adopteren en die te verbeteren (in overleg met de redactie van die pagina). Een andere optie is om samen aan een blog of logboek te schrijven.

 • Concluderen en rapporteren - synchroon
  Als een groep zijn bevindingen en conclusies wilt opstellen naar aanleiding van een sessie in Kaltura Live Rooms, dan kunnen ze gebruik maken van de notes-sectie en het virtuele whiteboard.

 • Een gedeelde opslag aanmaken - (a)synchroon
  Laat je studenten content uploaden naar een gedeelde map in de elektronische leeromgeving (Blackboard of Brightspace). Dit creëert een gedeelde opslag van materiaal. Je kunt dan je  studenten verantwoordelijk maken voor het samenvatten of taggen van een gedeeld artikel. Met de annotatietool kun je op gedeelde materialen opmerkingen achterlaten.


Relevante links en extra informatie


Relevante tools

Tools ondersteund door Leiden University

OneDrive

Kaltura Live Room

Group folders on Blackboard

Brightspace

Overige tools

Wiki systemen: verschillende varianten van open source software beschikbaar