Een discussie faciliteren

Een goede cursus omvat meer dan een docent die alleen maar informatie uitzendt. Het is een veilige, levendige omgeving waarin zowel interactieve sociale activiteiten als onderwijs plaatsvinden. Zo wordt een sociaal en cognitief discours bevorderd.


Op sommige vlakken kunnen online discussies leiden tot betere resultaten dan tijdens contactonderwijs. Studenten blijven tijdens een werkgroep vaak stil of geven politiek correcte antwoorden (bijvoorbeeld bij een gevoelig onderwerp). Een online omgeving kan veiliger aanvoelen, omdat een student van achter een scherm kan bijdragen en langer over de bijdrage kan nadenken.


Belangrijke overwegingen


 1. Dit werkt het best in kleine groepen.

 2. Zorg dat studenten elkaar kennen. Als ze elkaar niet in het echt ontmoet hebben, doe dan een introductie oefening. Zo raken de studenten met elkaar bekend, wat een veilige leeromgeving creëert.

 3. Zorg voor een duidelijke structuur in de discussiepunten of in de e-activiteiten.


Mogelijkheden


De belangrijkste overwegingen bij het kiezen van de tool voor een online discussie zijn (1) de grootte van de groep en (2) of er sprake is van verschillende tijdzones. Als één van beide, of allebei om flexibiliteit vragen, dan is het aan te raden om een forum te gebruiken, of een andere manier die asynchrone discussies beter faciliteert.


Asynchrone discussies passen erg goed bij online onderwijs en leren op afstand, omdat ze deelnemers in staat stellen zelf te bepalen wanneer ze actief deel willen nemen aan de discussie. Brightspace en Blackboard bieden beiden forum functionaliteiten aan die hiervoor kunnen worden gebruikt. Het is hierbij belangrijk om de regels van een academisch debat duidelijk te maken aan alle deelnemers.


Voor discussies in kleinere groepen, zonder problematische verschillen in tijdzones, kan videobellen worden gebruikt, om zo dicht mogelijk de echte situatie te benaderen. Er kunnen allerlei discussie methodes worden ingezet. Wees je ervan bewust dat het tijd kost om te wennen aan het modereren van videobellen en dat het modereren van grote groepen een uitdaging is.


 • Fora - asynchroon
  Er zijn fora beschikbaar op Blackboard en Brightspace. Dit format kan worden gebruikt voor zowel grote als kleine groepen. De docent kan de rol van gespreksleider op zich nemen door genoemde punten op te sommen en in de bredere discussie verweven, om zo het gesprek op gang te houden of te sturen.

 • Chat - synchroon
  Je kunt met meerdere mensen tegelijkertijd een discussie houden in een chatroom. Voor deze vorm kun je het aantal deelnemers beter beperken tot maximaal dertig. Voor een chatroom heb je ten minste één moderator nodig.

 • Videobellen - synchroon
  Deze vorm is geschikt voor kleine groepen. Als docent ben je de gastheer en moderator, die de vloer geeft aan deelnemers en die de discussie leidt.


Overwegingen en onderwijskundige implementatie


 • Open sterk
  Geef het goede voorbeeld door de regels van het gesprek duidelijk te maken en te vertellen wat je van de deelnemers verwacht.

 • Maak een goede gespreksstarter

Het 5 stage model over online leren (door Gilly Salmon) raadt aan om tenminste deze onderwerpen te noemen:


 • Het doel

 • De activiteit

 • Een inspirerende introductie of aanleiding 

 • De tijd die het kost, inclusief reageren op andere studenten


Relevante links en extra informatieRelevante tools

Tools ondersteund door Leiden University

Kaltura Live Room

Blackboard Forum

Brightspace Forum