Lesgeven op afstand: de eerste stappen

Heb je nog nooit eerder digitaal lesgegeven? Begin dan met dit stappenplan.


Hoe gebruik je deze gids?


 1. Neem voordat je begint eerst de Gedragscode Remote Teaching door.

 2. Wees je ervan bewust dat de informatie op deze website voor alle medewerkers van de Universiteit bedoeld is. Daardoor zullen niet alle onderwerpen relevant voor jou zijn. Er zijn misschien zelfs al keuzes voor je gemaakt. Neem daarom in acht wat jouw faculteit, instituut of onderwijsdirecteur heeft besloten met betrekking tot tools, methodes en procedures, zodat je specifieker te werk kan gaan.

 3. Heroverweeg wat essentieel is en wat niet. Lees dit artikel over de drie grootste uitdagingen: je leerdoelen, de manier van communiceren en interacteren en de technische en didactische aspecten.

 4. Kijk eens bij de verschillende formats en activiteiten die hier besproken worden, zodat je een idee hebt van wat je kunt inzetten.

 5. Houd de remote teaching webinar-kalender in de gaten. Daar kun je zien welke webinars worden gegeven die voor jou relevant zijn.

 6. Leer de meest gebruikte tools kennen:

  1. Kaltura Live Room voor het live streamen van colleges

  2. Kaltura Capture

  3. Het maken van powerpoints met voice-over

  4. Forums en peer review-functionaliteiten in de online leeromgevingen die je gebruikt (zoals Blackboard of Brightspace).

  5. Microsoft Teams (t/m 15 studenten).

 7. Kijk of er materiaal zoals webcolleges beschikbaar is van voorgaande jaren, of zoek bestaand, publiek beschikbaar materiaal is dat je kunt gebruiken. Je hoeft dan niet opnieuw het wiel uit te vinden. 

 8. Ga je aan slag met video? Voor het maken en bewerken van video is er een video toolkit beschikbaar waarmee je je videovaardigheden verder kunt ontwikkelen.

 9. Het is goed om bekend te worden met de opties voor het digitaal toetsen van je studenten, alsmede de instructie voor het gebruik vanuit je leidinggevende.

 10. Als je extra hulp nodig hebt, ga dan naar het onderwerp ondersteuning.

 11. Neem de praktische checklist over live (interactieve) sessies door, zodat je weet hoe je die goed kunt houden.


Houd dit in je achterhoofd:


 • Campusonderwijs omzetten naar lesgeven op afstand is niet hetzelfde als je colleges live streamen. Als je je leerdoelen wilt bereiken in een andere context, zul je waarschijnlijk andere, nieuwe formats moeten inzetten.

 • Bespaar jezelf onnodig werk! Gebruik webcolleges uit voorgaande jaren en zoek bestaand materiaal op Youtube, Coursera, FutureLearn, etc.

 • Een goede voorbereiding is essentieel.

 • Test altijd je opstelling als je een livesessie houdt of als je nieuwe tools in je onderwijs implementeert.

 • Deel wat je verwacht van de context, het programma en van je studenten.

 • Het is begrijpelijk dat deze nieuwe context onwennig aanvoelt, maar houd een open geest. Het dwingt ons om nieuwe en interessante mogelijkheden te verkennen, die we wellicht in de toekomst op een creatieve manier kunnen inzetten om ons onderwijs te verbeteren.