Functionaliteiten in Kaltura Live Rooms

Kaltura Live Rooms beschikt over verschillende functionaliteiten die de online sessies interactiever kunnen maken. Onderstaand vind je uitleg en instructievideo’s van de volgende functionaliteiten:


 • Het verschil tussen webinar of virtual classroom setting;

 • Toevoegen van presentaties en bestanden;

 • Scherm delen

 • Opnemen van de Live Room

 • Video’s afspelen in een Live Room

 • Het gebruik van quizzen en vragen

 • Break-out rooms gebruiken

 • Andere tools 

Deze functionaliteiten kunnen van grote toegevoegde waarde zijn tijdens een online sessie. Neem dus even de tijd om ze te verkennen en uit te proberen. 


Op de website van de provider vind je nog meer voorbeelden en veelgestelde vragen.

Webinar of virtual classroom

De sessie staat standaard ingesteld op Webinar modus. Dit betekent dat bij binnenkomst de camera en microfoon niet ingeschakeld zijn.


Wanneer je graag doorlopend contact hebt met je studenten, kan je via de settings de Virtual Classroom selecteren. Dit betekent dat studenten hun webcam en microfoon gebruiken. Denk eraan om studenten hiervan op de hoogte te stellen in verband met privacy en te accepteren wanneer studenten hier geen gebruik van willen maken.


Meer informatie: https://support.newrow.com/en/article/class-modes-virtual-classroom-vs-webinar

Toevoegen van presentaties en bestanden

Wanneer je een presentatie wil gebruiken in een sessie, kan je deze uploaden via Files. Door het bestand te selecteren en op Play te klikken, toon je de presentatie aan de deelnemers. 


Je kan ook meerdere files gebruiken tijdens de sessie. Dat is mogelijk met behulp van een playlist: deze kan je aan de rechterkant van je scherm openen en geeft je direct toegang tot alle bestanden die je voor deze sessie hebt klaarstaan. Quizzes en video’s kunnen hier ook worden toegevoegd.


Let op! Powerpoints die op deze manier gedeeld worden verliezen de mogelijkheid om animaties en/of video’s af te spelen. Door middel van het delen van je scherm kan je deze wel laten zien (zie hieronder).


Meer informatie: https://support.newrow.com/en/article/upload-files-to-share

Scherm delen

Wanneer je bijvoorbeeld een website of programma wilt tonen, kan je ervoor kiezen om live je scherm te delen. De deelnemers zien dan wat er op jouw scherm gebeurd, zoals bijvoorbeeld het manipuleren van een model of het afspelen van een animatie.


Let op! Denk eraan dat je - voordat je begint met delen - openstaande websites en andere programma’s met persoonlijke en/of gevoelige informatie sluit. Je wilt niet per ongeluk je inbox, een cijferlijst, of andere persoonlijke en/of gevoelige informatie delen.

Opnemen van een Live Room

In verband met privacy wet- en regelgeving raden wij aan een webinar alleen op te nemen:


 • Als het strikt noodzakelijk is én

 • Niet kan worden vervangen door een Kaltura Capture video én

 • Wanneer de sessie in Webinar Modus staat, zodat studenten hun camera en microfoon niet aan (hoeven te) hebben én

 • De studenten vooraf een melding krijgen over het feit dat er wordt opgenomen.

Let op! Mocht je ervoor kiezen een Live Room op te nemen, lees dan eerst de Privacy Richtlijn onderaan deze pagina. Dit document bevat informatie die van te voren met studenten gedeeld moet worden.


Zodra je op Record klikt, duurt het ongeveer een minuut voordat het programma daadwerkelijk begint met opnemen. Zodra je sessie is afgelopen, kan je de opname stoppen. Deze wordt dan automatisch geconverteerd en verschijnt na een tijdje in  ‘my media’ in de Video  Portal.


Meer informatie: https://support.newrow.com/en/article/record-your-live-session

Video’s afspelen in een Live Room

Kaltura Live room heeft een speciale functionaliteit om Youtube of Kaltura video’s af te spelen. Dit kan door ze toe te voegen in de playlist.  Je gaat hiervoor naar tools en selecteert dan het YouTube logo. Je kan hier je video zoeken en selecteren.


Let op! Momenteel zijn er problemen met zowel de zoekfunctie als het streamen van YouTube-video's in Kaltura Live Room. Deze problemen zijn bekend bij de afdeling Functioneel Applicatiebeheer en Kalture. Er wordt gewerkt aan een oplossing. Het kan helpen om de video op een rustig tijdstip toe te voegen (26 maart 2020).  


Meer informatie: https://support.newrow.com/en/article/share-youtube-videos-in-your-live-session

Het gebruik van quizzen en vragen

Quizzen kunnen gebruikt worden om de kennis van studenten te testen en zijn vaak een welkome onderbreking van een langere sessie. Je kan quizzes gebruiken om:


 • Meningen, standpunten en gedachten te verzamelen (open essay vragen);

 • Een voor- en nameting te doen (2 keer dezelfde quiz);

 • Meerdere antwoorden laten geven (multiple select) 

Bij de gesloten vragen kan je als presentator direct zien wat de scores van de studenten zijn. De antwoorden op open vragen worden uiteraard niet direct gescoord.


Meer informatie:

Het aanmaken van quizzen: https://support.newrow.com/en/article/create-and-edit-your-course-quizzes

Het publiceren van quizzen: https://support.newrow.com/en/article/publish-your-quizzes

De resultaten bekijken: https://support.newrow.com/en/article/review-your-quiz-results

Break-out rooms gebruiken

Breakout is een tool die je de mogelijkheid geeft om een groep in kleinere groepen (van max 10 studenten) op te delen. In deze kleine groepen kunnen bijvoorbeeld discussies gevoerd worden of gezamenlijk aan opdrachten gewerkt worden.  In de break-out room kunnen studenten alle tools die in de “main room”  beschikbaar zijn gebruiken. Je kan de studenten automatisch over de groepen laten verdelen of dit handmatig doen. 


Houd rekening met de volgende punten:


 • Het werk dat gedaan wordt op whiteboards in de break-out rooms wordt niet opgeslagen. Het resultaat bewaren kan door middel van een screenshot.

 • De documenten die studenten uploaden in de break-out rooms worden opgeslagen in de “files section” van de cursus. Informeer studenten hierover, zodat ze weten dat dit gebeurt en ze het terug kunnen vinden.

 • Het is aan te raden gebruik maken van de timerfunctie, zodat de deelnemers weten wanneer ze moeten afronden.

 • Je kan als presentator alle break out rooms bezoeken om mee te doen aan de gesprekken.

 • Het is mogelijk om een bericht naar alle groepen te sturen. Attendeer deelnemers vooraf, zodat ze dit in de gaten kunnen houden. Er is geen opvallende melding zichtbaar.

 • Studenten kunnen bij vragen hun “hand op steken”. Als presentator krijg je een banner te zien met een melding en kan je de deelnemer aan het woord laten. Denk eraan deze persoon te unmuten (de microfoon in te schakelen).

Meer informatiehttps://support.newrow.com/en/article/breakout-your-live-session 

Andere tools

Andere tools en mogelijkheden die wellicht interessant zijn:

Going live: het modereren van de sessie

Voor het eerst live gaan is spannend: je ziet de studenten niet, je hebt de tools nog niet in de vingers en met een beetje pech heb je last van technische storingen. Help jezelf door je goed voor te bereiden en te oefenen met de tool. Onze suggestie is om alle support pagina’s van het onderdeel ‘moderate your session’ te bekijken en alle 10 pagina’s  door te nemen. Open erna zelf een Live Room en oefen met de verschillende handelingen, bij voorkeur met een of enkele collega’s.

Een succesvol interactief college

Oefening baart kunst: elke nieuwe sessie zal beter gaan dan de vorige. Desondanks kan je met de volgende tips al een goede, eerste sessie neerzetten: 


  • Maak een lesplan met voldoende interactiviteit. Wees niet langer dan 7 minuten aan het woord.

  • Zorg dat je geoefend hebt met collega’s of studenten, zodat je de werking van de knoppen onder de knie hebt. 

  • Maak een playlist met daarin je powerpoint, evt je quiz en eventuele video’s. 

  • Begin de sessie met verwachtingsmanagement: wanneer kunnen studenten vragen stellen? Is er een moderator? Wat als een webcam of microfoon niet werkt? Hoe lang gaat de sessie duren? Welk gedrag wordt wel en niet verwacht?

  • Praat tegen de studenten als iets niet lukt, dan weten ze waarop ze aan het wachten zijn en kunnen ze eventueel helpen.

  • Zet op de eerste slide dat de les wel/niet wordt opgenomen en hoe studenten hun webcam en microfoon kunnen testen en welke browsers worden ondersteund.

  • Voeg wanneer er wordt opgenomen de volgende tekst toe aan de begin slide: This class will be recorded in order to [insert purpose]. If you do not wish to have your video filmed, please do not turn on your camera during the class. This video will be made available through the Video Portal. The recording will be available until [insert date when you will delete the video]. These recordings can be used for further education if necessary.


  Gebruik de Kaltura Live Room checklist van de last minute teaching tips pagina.